Bloemen houden van Linda

Linda doet voorbereidingGeroezemoes klinkt door het zaaltje, zo’n 50 man zit aan een lekker bakkie koffie wachtend op wat komen gaat. Vanavond is de Tuinkring uit Zuidwolde bij elkaar gekomen om een demonstratie bloemschikken te krijgen. Gestoken in een zwart t-shirt en dito schort met de naam Flora Projects opgestikt steekt bloembinder Linda Eising (29 jaar) van wal. Ik loop vandaag met haar mee.

Tijdens de demonstratie tovert ze in een uur tijd de prachtigste creaties uit de hoge hoed. Van een frame van dooie buxus met ornithogalem tot een kersttaart van steekschuim en een ster bestaande uit kerstballen zonder bevestigingsoogje die als vaas dienen met witte rozen. De aanwezigen vinden het schitterend en hebben genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan voor de donkere dagen met kerst.

Linda geeft feedbackLinda volgde de MBO opleiding tot bloembinder. Tijdens een stage bij een bloemenbedrijf werd ze gestimuleerd om aan wedstrijden mee te doen. Ze waagde een poging via Skills en werd prompt Nederlands kampioen bij de junioren. Het smaakte naar meer. “Alles wat ik doe wil ik met volle overgave doen. Ik gebruikte tijdens mijn studie veel van mijn vrije tijd om vrijwillig te helpen bij projecten en veel ervaring op te doen. Ook vandaag de dag is mijn motto – een leven lang leren – ”

Die drang naar kennis vertaalde ze ondermeer door na de Mbo opleiding een Hbo lerarenopleiding te volgen. “Ik vind het een ontzettend mooi vak en wil de opgedane kennis graag overdragen op anderen. Aan de andere kant wil ik ook graag zelf bezig zijn en mooie bloemstukken maken.” Die beide kanten van haar zette ze in 2006 om door deels als freelancer en deels als docent aan de slag te gaan.

Eerder op de dag ben ik aanwezig in de klas bij een groep die volwassenonderwijs volgt bij TerraNext. De aanwezige dames staan in het dagelijks leven in de bloemenwinkel en willen hun kennis vergroten. De opdracht die ze moeten doen is een auto versieren in het thema van droombanen. Alle toeters en bellen worden uit de kast gehaald. In de evaluatie wijst Linda ondermeer op de bevestiging. ‘Nooit je bloemstuk aan een spiegel vastmaken, want als deur open en dicht gaat hangt je touw weer slap’ en hamert ze op de techniek.

Zelf les geven‘Je kunt nog zo’n mooi werk hebben gemaakt, maar als de bloemkool die je in je autostuk hebt verwerkt er tijdens het rijden vanaf valt maakt dat niet meer uit.’ Zelf heeft ze de afgelopen 5 jaar aan veel projecten meegewerkt. Vorig jaar mochten we de boot waarmee het Nederlands voetbalelftal door de grachten van Amsterdam voer versieren. Ik doe ook heel veel bruiloft en rouw bloemstukken. De kroon op mijn werk is het maken van bloemwerk voor de uitvaart van wijlen Koningin Juliana”

Het leuke van mijn job vind ik dat ik met een levend product werk. Dat houdt me scherp en betekent dat je jezelf elke keer weer moet onderscheiden. Daarnaast vind ik het fantastisch als ik zie dat mensen waar ik les aan geef groeien. Zo zit er nu bijvoorbeeld een meisje die een maand geleden nog weinig motivatie had, maar nu veel actiever is en eigen dingen bedenkt. Wat dat betreft verwoordt een van de meisjes die les krijgt vanmiddag het mooi als haar gevraagd wordt wat ze van de Linda vindt: Linda houdt van bloemen en bloemen houden van Linda!

1 reactie op Bloemen houden van Linda
 1. Alie Seubers
  januari 9, 2013 | 17:01

  Beste Linda.

  Ik had al bewondering voor je, maar na het lezen van dit verhaal,groei de bewondering nog meer.
  Heel mooi verhaal!

  Groetjes Alie

Reageer