Dirk houdt het wel droog

Dirk bij auto‘Als je nou deze tengel tegen deze achterwand plaatst en hem dan waterpas zet hou je nog 5 mm over voor de glazen wand. Let wel op dat de bovenbalk verkanteld staat en 3 mm uit het lood is geslagen.’ Aan het woord is loodgieter Dirk Ebbers (58 jaar) die wat instructies aan een van zijn medewerkers geeft voor het plaatsen van een drain en een douchewand in een woonhuis in Amsterdam.

Ebbers heeft een loodgietersbedrijf in Badhoevedorp samen met een compagnon. De geschiedenis gaat terug tot 1910 toen zijn opa met deze business begon. Als kleuter ging hij al vaak mee met vader naar diverse bouwplekken en sindsdien wist hij al dat hij ook loodgieter wilde worden. Zijn ouders pushten hem totaal niet, maar het wereldje vond hij toen al interessant. Zijn keuze voor de LTS was dan ook makkelijk gemaakt en vanaf zijn 16e kon hij bij zijn vader aan de slag.

AanwijzingenDirk doet veel klussen voor particulieren ofwel rechtstreeks of via aannemers. Daarbij focust hij op het behoud van zijn klanten; Als je kwaliteit aflevert en service biedt komen mensen vanzelf bij je terug. Zo’n 9 van de 10 mensen blijft dan ook klant. Die service ging in het verleden nog wel eens zover dat hij werd gebeld voor een ‘spoedgeval’ en in de startblokken ging terwijl zijn familie aan de kalkoen zat met kerst. “ons werk bestaat er voor een groot deel toch uit om mensen uit de narigheid te helpen, bijvoorbeeld als er een lekkage is.

Zo’n lekkage geval hebben we ook vandaag. Bij een pand aangekomen blijkt dat er in het  souterrain overal vochtige muren zijn en een bedompte, muffe lucht komt je tegemoet. De vraag is of dit komt door een verbouwing bij de buren waarbij een halve meter graafwerk is verricht of dat er andere oorzaken zijn aan te wijzen. Dirk wordt door deze mensen, die al langer klant zijn, gevraagd om te constateren hoe de situatie er ter plekke uitziet en een melding te maken bij de aannemer.

Het werk van Dirk bestaat voor een groot deel uit advisering bij klanten en het opnemen van maat- en afstelwerk. Daarnaast doet hij ook het inkoopbeleid en het personeelsbeleid. De loodgieter van tegenwoordig waarbij deze letterlijk lood ging gieten bestaat bijna niet meer. Veel loodgieters van vandaag de dag specialiseren zich vaak in sanitair, dakbedekking, verwarming of gas- en watertechniek. Dirk is echter van alle markten thuis. Zo houdt hij bij een klant een uitgebreid betoog waarom een bepaald type CV ketel beter is voor haar huishouden rekening houdend met haar gebruik.

Dirk en JoostVoor het vak is veel ruimtelijk inzicht nodig en de opleiding is cruciaal. ‘Gelukkig wordt dat wel weer steeds meer ingezien, want we hebben een tijd gehad dat leerlingen van school kwamen met een boel sociale skills maar weinig inhoudelijke kwaliteiten. Zelf heeft Dirk 9 jaar lang in de avonden bijgeleerd tot leerling, gazel en uiteindelijk patroon om vervolgens ook nog zijn middenstandsdiploma te doen, waardoor hij op z’n 26e al zelfstandig aan de slag ging nadat hij de zaak van z’n vader had overgenomen.

Hij heeft alle ontwikkelingen van de afgelopen 40 jaar meegemaakt, van de opkomst tot de centrale verwarming tot en met de zonnepanelen die nu in zwang zijn. ‘Dat vindt ik leuk, omdat dat je werk uitdagend houdt.’ Ondanks al zijn kennis van het vak blijft blaast hij daarvan niet hoog van de toren. Of zoals hij vandaag tegen een groothandelaar in randafwerking van een dak (zogenaamde trimmers) zegt; ‘Beter een ons geluk dan een pond wijsheid!’ What else can I say?

2 Reacties op Dirk houdt het wel droog
 1. Dirk Ebbers
  september 29, 2011 | 09:39

  Ha Joost, de wijsheid – je draait de uitdrukking om. Het is beter een ons geluk dan een pond wijsheid! Ik vond het een geslaagde dag en heb respect voor je motivatie voot dit project. Ik denk dat jij je droombaan hierin wel gevonden hebt! Ik wens je veel succes met je project!

 2. Joost Veldman
  september 29, 2011 | 12:21

  Hoi Dirk,

  haha, niet gezien. Ik ga het aanpassen. Dank voor de mooie dag en de inspiratie!

Reageer