Eerlijke fietsenmaker Joep

Joep zet ketting erop‘Ik was 21, verkocht telefoonkaarten op straat omdat ik geen ander werk kon krijgen. Op een dag kreeg ik de kans om in een project mee te doen waar bamboeframes voor fietsen werden gemaakt. Inmiddels werk ik hier nu drie jaar en kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en een opleiding volgen tot werktuigbouwkundige.’ Ik kijk naar een filmpje van de Ghanees Benjamin Opoku. De maker van het filmpje, Joep van Ginderen (41) van Eerlijke Kansen, zit naast me  en importeert nu sinds ruim een jaar deze frames om de bamboefietsen in Nederland aan de man te brengen. Op zijn visitekaartje staat kansenmakelaar, maar daar zou net zo goed importeur, social entrepreneur of eerlijke fietsenmaker op kunnen staan. “Door een bamboe fiets te kopen krijgt iemand in een ontwikkelingsland de kans om een inkomen te verdienen. Enerzijds door de arbeid die hij heeft verricht, maar anderzijds doordat per verkochte fiets een bedrag teruggaat naar de maker om bijvoorbeeld een opleiding voor kinderen of gereedschap te kunnen bekostigen." Fietsketting vastmakenVanmiddag staat hij in zijn vieze kloffie een door een klant bestelde mountainbike te monteren in zijn werkplaats, terwijl hij een paar jaar geleden nog met pak en stropdas door het leven ging. Wat is er gebeurd? “Ik werkte jarenlang bij een bedrijf dat oplossingen bood voor ICT problemen en werd steeds meer senior. Op een gegeven moment was ik alleen nog bezig met het aansturen van processen en mensen en twijfelde ik steeds meer aan de relevantie van mijn werk. Voor mij was het duidelijk dat er wat moest veranderen.” Hij raakte geïnspireerd door het fairtrade businessmodel van Fairmail en werkte in vrije tijd al een jaar als agent voor hen. Toen kwam hij een artikel tegen over de bamboefiets die destijds alleen in Zambia werd gemaakt. Hij legde contact met de designer ervan, een Amerikaan die ook fietsen heeft ontworpen voor Tour de France winnaar Greg Lemond en de carbon fiets had ontwikkeld. Na een bezoek aan Ghana waar een nieuwe groep mensen zou worden getraind om de bamboeframes te maken kon hij exclusief importeur worden van de frames in Nederland. Na een opstartperiode zegde hij zijn baan in de ICT vaarwel. Joost met momentsleutelMet de nieuw ingeslagen weg kwam een oude passie terug; sleutelen aan fietsen. “Als kind wilde ik altijd iets doen en was ik bezig met fietsen en bromfietsen.” Door die interesse studeerde hij werktuigbouwkunde (waar hebben we dat eerder gehoord) en nog een kopjaar Commerciële technische bedrijfskunde. Nog voordat hij een jaar ging reizen was hij in de picture bij KPN, waar hij na zijn reis een begin maakte aan een internationale carrière. De bamboefietsen worden rechtstreeks verkocht en via dealers. “Het eerste jaar stond voornamelijk in het teken van het zoeken van free publicity en nu hoop ik dat de verkoop nog meer op gang komt. “Voor mij is dit mijn droombaan omdat ik kan werken met hart, hoofd en handen. Daarmee ben ik helemaal in balans. Een flink salaris en een dure auto zijn helemaal niet belangrijk. Hoe kunnen we de welvaart op de wereld eerlijker verdelen; dat houdt me veel meer bezig” zegt hij terwijl we een trapas en een derailleur bevestigen op de fiets. “Ja, en dat ik aan het einde van de dag een heel tastbaar product kan afleveren is wel heel gaaf!”

Er zijn nog geen reacties. Reageer als eerste!

Reageer