High cheese bij Betty

Betty slaat kazen aan“Dit is een gruyere Alpage. De geiten hebben boven de 1000 meter gelopen en dat geeft een zeer bloemrijk dieet van aroma’s. En dat proef je uiteraard in de kaas.” Aan het woord is Kaasaffineur Betty Koster (50) van de bekendste fromagerie in Nederland  L’amuse. In haar winkel in Santpoort (in Amsterdam runt haar man de andere zaak) is het vanochtend een komen en gaan van klanten. En dat terwijl de winkel aan de overkant bijna geen klandizie heeft op deze druilerige dag. Waar ligt dat toch aan?

Het is de passie voor kaas die hier wordt beleden en waar mensen van heinde en verre op af komen. In de etalages en achter op de wand liggen meer dan 450 kaassoorten uitgestald. Van Nederlandse kazen als de Remeker kaas en prijswinnaar Lady’s Blue tot uiteraard Franse kazen, maar ook Portugese, Engelse en zelfs kazen uit Noorwegen. Maar mensen komen hier niet alleen af op de kazen, maar ook het verhaal erachter.

Kaas aansnijden“Mensen komen hier voor de beleving en vinden het totaal niet erg om te wachten”, vertelt Betty die zowat in een kaasstolp is geboren. Generaties van kaasmakers gingen haar voor en ze stond in haar jeugd al vaak te helpen bij haar oma in de zaak. “Mijn vader die in de zeevaart werkte wilde graag dat ik zou doorleren en dat heb ik geprobeerd. De eerste stagedag als verpleegkundige was het voor haar echter al duidelijk; dit is het niet. Ze ging zich alsnog meer verdiepen in kazen, leerde Frans en haalde haar middenstandsdiploma.

De kazen koopt Betty zelf in bij locale boeren of eventueel via een tussenpersoon waarna ze in een van de drie koelcellen die bij Betty achter in haar zaak staan worden gerijpt. Pas dan komt de kaas op de juiste smaak. Je zou een heel systeem verwachten met etiketten of labels met daarop aangegeven welke kaas wanneer de koelcel ingaat er en er weer uit moet, maar niets van dit alles. Betty weet alles uit haar hoofd. “Ja dat is een tik van me.”

Op haar 25e ging ze bij een groothandelaar aan de slag om voor hun de kaasafdeling op te zetten. Zelf zegt ze hierover: “Ik had gesolliciteerd op zowat alle afdelingen behalve het vlees. Ze waren nieuwsgierig waar dit vandaan kwam, maar toen ze me spraken en hoorden over kaas, waren ze het over 1 ding al heel snel eens. ‘Betty; jij gaat hier de kazen doen’. Ze werkte met veel topkoks die toen nog zelf hun kazen haalden en kreeg de kans om in het kaaswalhallah Frankrijk een kijkje in de keuken te nemen via de inkopers. Ze mocht zelfs nog een keer een dessert leveren voor Koningin Juliana en haar buitenlandse gezelschap. Na drie jaar nam ze de sprong in het diepe en begon haar eigen zaak.

Met vertegenwoordigerNaast de winkelomzet levert Betty aan gerenommeerde horecazaken en exporteert ze ook kazen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Vanochtend komen twee vertegenwoordigers van een kaasmerk langs. In vloeiend Frans vertelt Betty hen over Hollands kaastrots en dat gaat uiteraard gepaard met waar kazen voor bedoeld zijn: proeven.

Het enthousiasme van Betty werkt aanstekelijk. Klanten laten zich dan ook graag adviseren. Over haar droombaan zegt ze: “Kijk, ik werk met werkelijk waar de allermooiste producten, ben betrokken bij de bron tot en met de eindafnemer en met klanten is het altijd een feestje. Daarbij vind ik het uiteraard heel erg leuk om mijn vak uit te dragen.” Als je niet van kazen houdt ben je na een bezoek aan Betty en haar crew helemaal verkocht. Say cheese!

4 Reacties op High cheese bij Betty
 1. OttoJan Bokma
  januari 27, 2012 | 22:25

  Als kaasmaker,kun je van Betty nog veel leren.Ze verteld altijd met veel passie over de kazen,en het is geweldig om met haar over kaas te praten,ook al ben je zelf kaasmaker,van een kaas die ook bij Betty in de winkel ligt.Martin&Betty heel veel succesin jullie vak!!
  Groetnis OttoJan&Marianne

 2. Joost Veldman
  januari 28, 2012 | 10:09

  Hoi Otto-Jan, leuk om te horen. Volgens mij werkt haar enthousiasme door naar iedereen in de keten. Mooi hoor!

 3. Cees Dool
  februari 27, 2012 | 17:28

  Ha Joost

  Ik kan je verhaal beamen, was afgelopen zaterdag 25-02 zelf een dagje op proef.

  op zich was het absoluut helemaal té leuk!

  Behoorlijk wat geleerd en ook nog wel het nodige geproefd. Van Friese Gatenkaas Tynjetaler tot een Roquefort-achtige uit Spaans Baskenland! en o.a. nog ééntje met as resten uit de Auvergne!

  Als je het “marktsegment” bekijkt waar fromageries als L’amuse zich in bevinden dan kun je wel spreken van een “Premier League” en daarin is L’amuse zo ongeveer het “Manchester United”. Voor de zaterdagfunjob tussen de goudse jong en de Gruyere die ik had willen gaan doen zoeken ze toch echt iemand die al behoorlijke ervaring moet meebrengen. Ik zou zeker 2 jaar nodig hebben om op het niveau te komen van Betty en haar al net zo gepassioneerde medewerkers.

  Als je Betty als manager Alex Ferguson ziet dan zijn haar medewerkers van het spitsen kaliber Wayne Rooney en Ryan Giggs. Daarmee vergeleken zit ik “maar” op niveau van Zaterdagamateurs 3e klasse ;-))

  Maar….wel heeft Betty gezegd, dat de aanleg die je er zowieso voor nodig hebt, zeker bij me aanwezig is. Ze prees ook mijn enthousiasme en mijn durf om het tóch te willen proberen. Maar dan zou ik gewoon bij Albert Heijn of Marqt op de kaasafdeling moeten starten. of bij zo’n winkelformule als Kaas en Zo.

  Aan het eind van de dag niet met lege handen naar huis gegaan. Ik had een week vantevoren “huiswerk” opgekregen 5 kazen naar keuze, 1 uit elke kazenfamilie, te bestuderen en aan het eind kreeg ik de soorten mee die ik had moeten bestuderen! écht superlief!

  Overigens is Betty inderdaad een ontzettend leuk mens! en de kennis die ze heeft én de manier van overbrengen is fantastisch! Ze zou een hele goeie docent zijn! Leuk dat ik er wat beter heb leren kennen.

  Al met al geen verloren zaterdag, zeker niet.

 4. Marijke
  december 26, 2012 | 15:02

  Heerlijk om te lezen, dat mensen gelukkig zijn in hun werk waar ze bovendien ook nog heel goed in zijn. Met recht een droombaan.

Reageer