Lucella heeft neus voor nieuws

Lucella in uitzending‘1 bron is geen bron’. Druk overleg vindt er plaats inzake een item in de Ehec crisis. Na behoorlijk wikken en wegen en het vaststellen dat andere bronnen niet bereikbaar zijn voor commentaar wordt besloten het item in ieder geval 1 dag uit te stellen. Ik begeef me op de redactie van het NOS Radio 1 Journaal en loop vandaag mee met nieuwspresentator Lucella Carasso. Haar dag begint ’s ochtend bij het ontbijt als ze 3 kranten doorneemt. ’s Middags bereidt ze de uitzending voor die van 16.30 uur tot 18.30 uur duurt. “Ik ben perfectionistisch ingesteld en de items die naar voren komen in de uitzending wil ik zo goed mogelijk voorbereiden” Dat dit niet altijd kan merk ik ook vandaag. Tijdens de uitzending later op de middag krijgt Lucella 10 seconden voor aanvang een blaadje voor haar neus geschoven. “Natuurlijk moet je ook kunnen improviseren als presentator, maar voor mij werkt dat het beste als ik mijn huiswerk heb gedaan.” Lucella monteertDe 38 jarige Carasso wist op vroege leeftijd al dat ze journaliste wilden worden. Op school maakte ze een eigen krant. Toch deed ze eerst nog een opleiding Bestuurskunde alvorens ze tijdens een stage bij de NOS terecht kwam. Daar kon ze na haar studie terecht. De eerste jaren werkte ze als verslaggever op de buitenlandredactie en versloeg ze Politiek Den Haag. Acht jaar geleden deed ze haar eerste ervaring op met presenteren. “In het begin vond ik het doodeng en dacht dat ik het niet kon. Mijn toenmalige baas overtuigde me dat ik het een kans moest geven.” Nu is ze blij dat ze die kans heeft gekregen. “Ik vind het fantastisch om een rol te kunnen spelen als nieuwspresentator in de democratie in Nederland en dat vind ik ook een echte eer. Daarnaast is het zo dat ik leuk vind om met nieuws bezig te zijn en samen met de redactie, regisseur, technicus en mijn medepresentator een goede uitzending neer te zetten.” Ze legt me het systeem uit waarmee gewerkt wordt en waar aan de lopende band persberichten binnenkomen. Vanuit dit systeem wordt ook het draaiboek samengesteld voor de uitzending. Waar deze aan het begin van de middag nog bijna leeg is, loopt deze naar mate de middag vordert steeds voller. Lucella scherpt de vraagstelling voor de dalets (van te voren opgenomen gesprekken), live interviews, de repo’s (reportages met verslaggevers en correspondenten) zelf aan. “Je kunt een vraag bijvoorbeeld beter met ‘Wat’ beginnen dan met ‘Waarom’, want dan krijg je vaak een veel concreter antwoord.” Joost en LucellaAls de uitzending begint worden serieuze zaken afgewisseld met een wat luchtiger item over de vernieling in het Karikaturenmuseum van Mark Rutte, waarbij de eigenaresse volledig in het duister tast naar de motieven van de enige bezoeker die tijdens het delict aanwezig was. Verder is het een komen en gaan van nieuwslezers, weervrouwen en een sportverslaggever die tijdens de uitzending commentaar geeft op het nieuwe contract dat voetbaltrainer Martin Jol heeft getekend bij Fulham. De grootse kick krijgt Lucella als er tijdens de uitzending groot nieuws te melden is. Dan gaan alle radartjes draaien en staat iedereen op scherp. Vandaag is het wat dat betreft een rustige dag en hoor ik Lucella halverwege het programma zeggen “Er moet nog wel wat nieuws bij” Om de frisheid te behouden gaat Lucella om de zoveel tijd langs bij 2 coaches die de uitzendingen naluisteren en haar met hun feedback scherp houden. “Je moet ervoor waken om je onbevangenheid te verliezen. Ik vind dat je als presentator de geïnterviewde altijd centraal moet zetten en daarbij is het belangrijk om goed te luisteren. Ik moet geen maniertjes gaan ontwikkelen en daarom is het fijn dat mijn coaches me daarin scherp houden”. Na de uitzending wordt er nog een paar minuten geëvalueerd en kan Lucella en de redactie zich opmaken voor weer een nieuwe dag. Een nieuwe dag met hopelijk weer veel nieuws onder de zon.

Er zijn nog geen reacties. Reageer als eerste!

Reageer