Patricia’s Schijf van Vijf

Patricia inspecteert “Wat is de voedingswaarde, hoeveel calorieën zitten erin, wat is de kostprijs nu per bitterbal?” Ik zit in een klaslokaal op het Clusius College in Alkmaar waarbij een klein groepje een overleg houdt over de door hen ontwikkelde visbitterbal met pangafilet, risotto en parmezaanse kaas. Met de begeleider die bovenstaande vragen stelt aan het groepje, Patricia Ploeger (30 jaar) loop ik vandaag mee. Zij is voedingskundige en diëtist en geeft onder andere lessen over voeding op dit mbo college. Controleren van het deeg “Ik heb eigenlijk een heel afwisselend beroep. Zo’n twee dagen per week geef ik les op deze school, maar daarnaast adviseer ik een Tv kok over gezonde menu’s, en geef ik voorlichting over gezond eten op bijvoorbeeld kinderdagverblijven.” In haar adviezen let ze onder andere op de grootte van de porties, de variatie in het eetpatroon en de aanwezigheid van (on)verzadigde vetten en of er voldoende vezels in zitten. “Helaas wordt in Nederland het probleem van obesitas steeds groter. Mijn missie is om veel meer mensen gezonder te laten eten.” Vandaag is één van Patricia’s twee lesdagen. Naast de groep die de visbitterballen ontwikkelt staat ook het Pizzaproject op het programma. Leerlingen hebben in vier weken tijd de opdracht gekregen pizza’s te maken en ook te verkopen. Vandaag staat de proefproductie op het programma waarbij door een deskundig smaakpanel (waaronder ikzelf uiteraard) de pizza’s worden beoordeeld op textuur, pittigheid, geur, smaak en originaliteit. Alvorens het zover is checkt Patricia de formulieren die de leerlingen moeten gebruiken. “Ze moeten ondermeer het proces beschrijven hoe ze te werk gaan en een productielijst hebben met daarop de door hen gekozen ingrediënten en benodigde hoeveelheden. Daarnaast let ik erop hoe de leerlingen met elkaar samenwerken. Ondanks dat we nu met niet hele gezonde producten werken probeer ik de leerlingen wel duidelijk te maken wat de voedingswaarde is en hoe belangrijk dat is.” Joost en PatriciaHaar keuze voor dit beroep ontstond ze toen ze op een open dag van hetzelfde Clusius College in de voedingshal kwam en meteen verkocht was. Ze deed de opleiding Voeding, maar had het gevoel dat er nog iets ontbrak. “Ik wilde heel graag dit vak doen, maar de voorlichtingscomponent ontbrak nog.” Ze deed vervolgens een hbo opleiding Voeding en diëtetiek en kon na haar studie al vrij snel terecht bij het Voedingscentrum. Hier werkte ze zes jaar maar op het eind had ze het gevoel dat ze haar ideeën er niet meer kwijt kon. Vanuit de gedachte ‘Als het er niet is, moet je zelf maar je droombaan creëren’ begon ze vorig jaar voor zichzelf met het bedrijf ‘GezondaanBod’. “Ik vind het heel mooi dat ik (vooral) kinderen iets kan bijbrengen. Vaak is gedragsverandering heel lastig en je wilt ook weer niet een overmatige aandacht op voeding leggen, want dat kan leiden tot te veel focus op het uiterlijk en gewicht. Het moet dus ook leuk zijn al wil je een gedragsverandering bewerkstelligen. Daar zet ik me graag dagelijks weer voor in.”

Er zijn nog geen reacties. Reageer als eerste!

Reageer