Al heel vroeg kieskeurig

Behandeling patient“Weet je hoe het gaat een verdoving? Nee. Nou, je krijgt zo een prik achterin je mond. Dan gaat je tong vervolgens tintelen en krijgt je wang een dik gevoel. Als er iets is tijdens de behandeling moet je even je hand opsteken, ok?” In de stoel voor Anne Bronold (33 jaar) ligt een patiënt die de dertig ruimschoots is gepasseerd en die pas voor de derde keer in zijn leven een bezoek brengt aan de tandarts. Het is dan ook meteen raak. Vorige keer is vastgesteld dat hij zeven gaatjes heeft waarvan er vandaag twee worden gevuld. Ik begeef me nu eindelijk eens in een situatie dat ik niet zelf op de tandartsstoel zit in afwachting of ik een gaatje heb of erger, maar als observator mag toekijken. Best apart om te zien hoeveel apparaatjes en attributen er worden gebruikt tijdens een behandeling. Termen als de cofferdam (een mondkap om speeksel weg te houden), occlusiepapier (papier wat tussen de kiezen wordt geplaatst en waarmee je kunt zien of een tand te hoog is opgevuld) en sonde (het tandartshaakje) vliegen om mijn oren vandaag. WelkomDe meeste mensen staan niet te springen om een bezoek aan de tandarts. Toch wist Anne op haar elfde al dat ze tandarts wilde worden. “Ik vond het een kunstzinnig beroep, waarbij je in een heel klein werkgebied heel creatief moet zijn. Dat sprak me aan.”  Ze volgde het havo en de vwo en werd twee keer uitgeloot voor de studie Tandheelkunde. Gelukkig krijgt ze na die tweede keer heel snel de kans om toch haar gewenste studie te doen. “Heel langzaam wordt je vertrouwd gemaakt met het vak. Het eerste jaar oefen je op een fantoompop en daarna mag je steeds meer handelingen doen bij patiënten van de universiteit. Een andere patiënt is vandaag voor het eerst bij Anne en heeft een uitgebreide vragenlijst moeten invullen over eventueel aanwezig ziektes of aandoeningen. “Aan de hand daarvan weet ik of ik rekening moet houden dat iemand bijvoorbeeld bloedverdunners slikt, wat weer consequenties kan hebben voor het trekken van tanden en kiezen.” Het meisje heeft een moeilijk gebit met meerdere kiezen die getrokken zijn en gecorrigeerd. Ook heeft ze een smalle kaak. Anne raadt haar aan om juist een elektrische tandenborstel te gebruiken bij het poetsen, omdat ze dan overal beter bij komt. Verder krijgt ze een doorverwijzing naar een collega die het overtollige tandsteen kan verwijderen. AssisterenAnne werkte de afgelopen jaren in verschillende praktijken en is nu vijf jaar tandarts. ‘Voor mij is het heel belangrijk dat ik met de patiënten bezig ben. In een voorgaande praktijk was ik te veel bezig met administratieve handelingen en daar word ik niet heel blij van. Laat mij maar gewoon mijn werk doen met de patiënt.” Binnen haar werk spreekt vooral de afwisseling haar erg aan. Zo krijgt ze vandaag een wat oudere mevrouw, maar wordt dit ook vaak afgewisseld met kinderen. “Die probeer ik altijd in Jip en Janneke taal uit te leggen wat er gaat gebeuren. En om het leuk te houden mogen ze een ballon opblazen met de ‘windmachine’ waar ik dan een giraffe of bloem van maak.” Zo zie je maar weer; het kan best leuk zijn om naar de tandarts te gaan!

Er zijn nog geen reacties. Reageer als eerste!

Reageer