Arjan dendert voort als trijntje

Pluggen bij Evers“Norah Jones ligt lekker bij 3FM, verder hebben we de nieuwe Sam Sparro met Happiness en Kate Perry die jullie kennen. Maar ik kom natuurlijk ook voor het nieuwe album van Trijntje Oosterhuis: Wrecks we adore. Deze week in de primeur bij Radio 2 en vrijdag wordt hij vrijgegeven. Vanavond nog bij De Wereld Draait Door, morgen bij de 3Fm awards en vrijdagochtend bij Giel. En het leuke is; deze plaat is weer totaal anders dan de voorgaande. Zelfs beter vind ik.” Ik ben vandaag op pad met radiopromotor Arjan van Elk (42 jaar) die bij platenmaatschappij EMI werkt. Met een bak vol cd’s doet hij vandaag een rondje langs Radio 3, 6 en 1, Radio 538, Slam Fm en Radio 10 Gold en daarnaast alle regionale omroepen. Overal waar we komen werkt het ongeveer hetzelfde. “Ik laat cd’s zien die passen bij het signature van de omroepzender, sommigen zijn vers van de pers, anderen hebben ze al eerder ontvangen en breng ik opnieuw nog even onder de aandacht. Een kofferbak vol cd'sHet spel is om de nieuwe plaatjes op de playlists van de radiozenders te krijgen. Die playlists worden voor een week samengesteld door de muzieksamenstellers van de zenders. Zij moeten dus overtuigd worden dat een plaatje de moeite waard is om gedraaid te worden waarin de luistercijfers voor hun natuurlijk een heel belangrijk criterium zijn. “Elke week is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Om een plaatje een hit te laten worden is het belangrijk dat hij vaak gedraaid wordt en daarom blijf ik hem meerdere keren onder de aandacht brengen.” Arjan werkt nu zeventien jaar als promotor of plugger zoals het in het vakjargon heet. Na zijn havo werkte hij vier jaar bij een gezinsvervangend tehuis. Door een stomme toevalligheid kreeg hij de baan van promotor aangeboden. Ik woonde boven een platenzaak waarvan de eigenaar ook muzieksamensteller was bij Hilversum 3. Op een dag was daar een promotor over de vloer die een nieuwe collega zocht. Ik liep net de winkel binnen en de eigenaar wist dat ik een muziekfanaat was. We raakten in gesprek en ik kon iets later beginnen bij Polydor.” Arjan en JoostIn de wereld van de opgestapelde cd’tjes die voor de muzieksamenstellers liggen en de ca 40 andere promotors die Arjan elke keer weer tegenkomt begeeft hij zich gemiddeld zo’n 2,5 dag per week. “De overige tijd ben ik op kantoor bezig met het bedenken en uitvoeren van acties, het monitoren van de charts (waaronder de top 40), kijken wat er in het buitenland met plaatjes gebeurt en het terugkoppelen van de playlists zowel intern als naar het management van de artiesten toe.” Arjan werkt letterlijk in zijn hobby zoals hij zelf zegt. “Ik speelde altijd al in bandjes en ik had me altijd voorgehouden dat als ik in de muziekwereld kon werken ik die kands met beide handen aan zou grijpen. Dat heb ik gedaan en het is nog steeds mijn droombaan. Het geeft een kick als je een wat onbekend bandje of artiest toch op een playlijst weet te krijgen. Zo heb ik ooit eens Coldplay op de playlist van Radio 538 gekregen. Dat was nog voordat ze een hit hadden, maar wel al bekend. Als promotor ben je toch een soort van frontsoldaat die de boel verkent en de eerste stappen zet.” Niet voor niets is een motto dat hij veelvuldig verkondigt: “If you don’t promote a terrible thing will happen….nothing!”

Er zijn nog geen reacties. Reageer als eerste!

Reageer